שאלות ותשובות
למי מתאים הטיפול בפסיכודרמה?
מחקרים רבים מצאו את הפסיכודרמה כשיטת טיפול נפשי יעילה בעבודה עם מגוון רחב של אוכלוסיות ובעיות, ובהן: ילדים שמתמודדים עם בעיות חברתיות, ביטחון והערכה עצמית נמוכים, לקויות למידה, מתבגרים שמתמודדים עם בעיות התמכרות, דיכאונות, בלבול בזהות המינית, מבוגרים שחווים קשיים בזוגיות, בהורות, נפגעי טראומות, חרדות, קבוצות לחולים במחלות כרוניות ועוד.
המטופל יוכל לבחור לשים דגש בעבודתו בחדר הטיפולים על כל נושא שייבחר. עם זאת שיטת הפסיכודרמה שימושית ויעילה במיוחד בתחומים הבאים:
1.דיכאון
2.חרדה
3.קשיים במערכות יחסים בין אישיות
4.התמודדות עם מצבי לחץ
5.דימוי ובטחון עצמי נמוכים
6.התמודדות עם קשיים בלתי פתורים מהעבר
7.טיפול בטראומה
8.טיפול בהפרעות אכילה
9.טיפול בהפרעות התנהגות
איך שילוב הכלבה הטיפולית מסייע בטיפול?
מחקרים מוכיחים כי עבודה טיפולית עם כלבים מרגיעה - מורידה בצורה משמעותית את הקורטיזול (הורמון המופרש בגוף במצבי לחץ). מגע בכלבה והקשר איתה מעלה את האוקסיטוצין הנקרא גם הורמון האהבה או הורמון האושר ומעלה גם את הסרוטונין - הורמון מצוין לגוף ולנפש גם כן.
בנוסף לכך טיפול באמצעות כלבים מעלה את הביטחון ותחושת המסוגלות העצמית. כלב המחכה ושמח לפגוש את הילד בכל שבוע, כך הוא מרגיש אהוב ללא כל תנאי. בנוסף ציות הכלב לילד גורם לילד תחושת הצלחה וסיפוק.
הכלב מסייע בעקיפת מחסומים והתנגדויות שקיימים בכל טיפול אחר. הילד משליך על הכלב את תחושותיו ורגשותיו, אלה מאפשרים לו איוורור ותחושת הקלה. האפשרות להגיע לאינטימיות עם הכלבים תורמת להצלחתם כשותפים מלאים לטיפול. בנוסף, השתתפות הכלב בטיפול תורם לשיפור מיומנויות חברתיות – בעבודה עם הכלבים הילדים מתרגלים מיומנויות שונות כגון, אמפתיה – ראיית האחר, הבעת יוזמה, סבלנות וסובלנות, יכולת לקבל ולחלוק.
שיפור היכולת לקבל גבולות ולהישמע להם – הגבולות הם גם של הכלב עצמו וגם של החוקים החדשים שיש בחדר ואיך אנחנו מתחשבים ביצור חי נוסף.
לסיכום, החיבור לכלב, הטיפול בו והאינטראקציה איתו נותנים הרגשה של משמעות ומגבירים תחושה של שלווה ושקט, נוסכים בטחון וגאווה, ומחזקים את תחושת היכולת והדימוי העצמי של הילד. הקרבה והביחד שנוצרים בתהליך בין החיה למטופל מפיגים בדידות ובעל החיים הופך למודל לקרבה לדמויות אחרות בחיי המטופל.
האם ניתן להגיע רק למספר מצומם של מפגשי עיבוד לידה?
התשובה היא כן. אם רוצים רק לעבד את הלידה שהייתה בדרך כלל זה ייקח בין שניים עד שישה מפגשים כדי לעשות תהליך מלא של עיבוד לידה ממוקד.
האם בקבוצות לנשים לאחר לידה יש חובת חשיפה מרבית?
כל אחת רשאית לבחור אם לשתף, כמה לשתף ובמה היא משתפת. כמובן שככל שהנשים בסדנה יבואו עם רצון לעבודה פנימית או ניסיון להכיר בעצמן חלקים חדשים כך הסדנה תהיה עבורן משמעותית יותר. ייתכן כי אחת תשתף יותר בעניין אחד ובאחר תעדיף לשמוע את האחרות וזה היופי בעיני בקבוצה. גם שאינך מדברת את יכולה ללמוד על עצמך מסיפור או חוויה של אישה אחרת.