על קבלה של אחים, מילים משמעותיות ושחרור
אספר על תיאור מקרה קצר:
ילדה בת ארבע שנולדה לה אחות קטנה וחמודה. מההתחלה הגדולה לא כל כך התלהבה מהתוספת החדשה למשפחה. אבל בסדר, ניתן לה זמן להתרגל. עברו כמה חודשים טובים והקטנה כבר מתחילה לזוז בעצמה. האחות הגדולה ממשיכה להתעלם מהקטנה כל העת, הקטנה רודפת אחריה והיא זזה, היא מתקרבת והאחות מתרחקת וכן הלאה.
כמובן שלנו ההורים קשה לראות את הדבר הזה, ייתכן שזה הופך לנו את הבטן, הרי ציפינו שהן יהיו חברות, ישחקו יחד, שהגדולה תעזור לנו, תשמח את הקטנה, תצחיק אותה ואז נשברת לה איזושהי פנטזיה שלנו ההורים.
פעמים רבות התגובה של ההורים בזמן אמת להתחמקויות של הגדולה מהקטנה ישמעו כך: את צריכה לשחק עם אחות שלך, את צריכה להתייחס אליה, למה את כל כך לא אוהבת אותה? מה היא עשתה לך? למה את לא אוהבת אותה?
במילים אלה יש המון ביקורת, שיפוטיות ואכזבה. זה לא מה שרצינו לייצר אצל האחות הגדולה והחביבה שבסך הכל קשה לה לפתע לחלוק את תשומת לב הוריה עם עוד זאטוטה קטנה שנדחפה אל עולמה (בחוויה שלה).
מסיבות אלה ואחרות האחות הבוגרת לא רוצה כרגע להתייחס או לשחק עם אחותה. ייתכן שזה בגלל הציפייה הגדולה מההורים שלה לגבי זה, יתכן גם כי היא מרגישה שהעניין "מפעיל" אותם ובוחרת להמשיך ולהתנהג כך בדיוק בגלל זה. כי כך חושבים עליה, מתייחסים אליה ומדברים איתה על זה.
דבר ראשון – להזיז את המילה צריכה. בואו נשאל את עצמנו, למה היא צריכה להתייחס אליה? היא באמת חייבת את זה?
נוכל את אותו הדבר להגיד בכמה דרכים אחרות ומיטיבות הרבה יותר – את יכולה לשחק עם אחותך אם תרצי, נראה שהיא ממש רוצה בקרבתך.
וואו אנחנו מזהים שנעם (הקטנה) ממש רוצה אותך ואת לא ממש בעניין, את רוצה לספר לנו על זה קצת.
אלה הן תגובות שאין בהן מתח, תסכול סמוי מצידנו, אכזבה או ביקורת. רק הצעה והתעניינות. כדי לגרום להצעה וההתעניינות להישמע כך ולא רק להיות בתחפושת, עלינו לשחרר את המתח הזה שמתחולל אצלנו – לנסות להבין שהקשר בין האחיות ייווצר ויתפתח כך או כך וכל הרגשות הקשים שאנחנו מרגישים מההימנעות של הגדולה מהקטנה בטח ובטח שלא עוזרים ואף מגבירים את התופעה.
התפקיד שלנו הוא לשחרר את הרגישות לנושא כמה שאנחנו יכולים, זה לא פשוט אבל המודעות חשובה. ילדים מרגישים הכל – גם אם לא נאמר דבר - ככל שאנחנו נוכל לשחרר את הרגשות הקשים שלנו לגבי נושא מסוים כך הנושא הזה ייפתר אצל הילדים שלנו במהירות רבה יותר. וזה תקף לכל עניין שלילי בעינינו כלפי הילדים שלנו ואיך אנחנו מרגישים לגביו.
אם אתם זקוקים לעזרה, הכוונה ולא מצליחים לשחרר לבד נושאים מסוימים שמפעילים אתכם עם ילדכם, אתם מוזמנים ומוזמנות להגיע ונוכל לברר את הדברים יחד.



